Begrijp Waarom We Uitstellen

Ik herinner me nog de keer dat een simpele taak wekenlang op mijn to-do lijst stond. Elke dag beloofde ik mezelf dat ik er morgen aan zou beginnen. Maar dat 'morgen' kwam nooit, totdat de deadline me dwong om in actie te komen. Deze ervaring bracht me ertoe om te onderzoeken waarom mensen zo vaak uitstellen. Uit mijn onderzoek kwamen verschillende oorzaken naar voren, waaronder:

  • De taak is niet interessant genoeg
  • Angst voor falen
  • Gevoel van overweldiging
  • Gebrek aan timemanagementvaardigheden
  • Afleidingen
  • Gebrek aan duidelijke doelen en prioriteiten

Gelukkig zijn er effectieve strategieën om elk van deze oorzaken van uitstelgedrag aan te pakken.

 

Ga gelijk aan de slag door gebruik te maken van de 2 minuten regel

De 2-minutenregel is een simpele, maar effectieve manier om direct aan de slag te gaan. Het principe is eenvoudig: als een taak maar twee minuten duurt, doe het dan meteen. Je kunt deze regel ook toepassen op grotere taken door jezelf toe te staan slechts twee minuten aan de taak te besteden. Vaak merk je dat, zodra je eenmaal bezig bent, je de motivatie krijgt om door te gaan. Want als je toch al bezig bent, waarom zou je dan niet nog even verder werken?

Het mooie van deze aanpak is dat, naarmate je de 2-minutenregel vaker toepast, je zult merken dat je steeds makkelijker iets meer kunt doen. Zelf begon ik een paar maanden geleden met het doen van workouts. In het begin deed ik maar drie keer per week minder dan twee minuten aan oefeningen—slechts een paar push-ups en planks. Maar beetje bij beetje deed ik meer, en nu doe ik met gemak zes keer per week 45 minuten durende workouts.

Ik wilde ook beginnen met lezen en bleef mezelf vertellen: 'Morgen ga ik een half uur lezen.' Maar dat werkte niet, totdat ik elke dag slechts twee minuten ging lezen. Langzaam maar zeker begon ik steeds meer te lezen, en nu kan ik meerdere boeken per maand uitlezen. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat je met de 2-minutenregel kunt bereiken. 

 

Klaar voor de start? 

Voel je nog steeds geen motivatie om aan de slag te gaan? Probeer dan deze handige methode! In plaats van meteen aan je werk te beginnen, concentreer je je eerst op de voorbereiding. Soms kan het simpele feit van jezelf klaar te maken voor een taak al voldoende motivatie bieden om daadwerkelijk te beginnen.

Als je bijvoorbeeld wilt gaan hardlopen, maar je voelt de motivatie niet, probeer dan eerst alleen je hardloopkleding en -schoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Vaak zul je merken dat de stap om je voor te bereiden je al in de juiste mindset brengt om daadwerkelijk te gaan hardlopen.

Deze methode kun je op veel verschillende gebieden toepassen:

  • Wil je vroeg naar bed? Sluit al je apparaten af, zet de lichten uit en trek je pyjama aan. Deze kleine stappen helpen je om in de juiste sfeer te komen voor de nacht.

  • Moet je een artikel afschrijven? Open je laptop en start de schrijfapp. Door deze eerste stappen te zetten, maak je het gemakkelijker om daadwerkelijk aan je artikel te werken.

Door deze voorbereidende stappen te nemen, zet je jezelf in de juiste richting. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar je kunt deze techniek op veel andere gebieden toepassen. Het idee is dat het simpelweg klaar zijn om iets te doen je vaak de motivatie geeft om het ook daadwerkelijk te doen.

 

Geen duidelijke doelen

Je begint met veel motivatie aan iets nieuws, maar toch lukt het niet om echt aan de slag te gaan. Waarom gebeurt dit? Het is makkelijk om tegen jezelf te zeggen: 'Ik ga beginnen met een miljoen verdienen' of 'Morgen ga ik tuinieren', maar het is veel moeilijker om deze intenties om te zetten in acties. Vaak komt dit omdat je niet precies weet waar te beginnen.

Daarom is het cruciaal om duidelijke en concrete stappen te formuleren. Hoe specifieker je jouw stappen plant, hoe groter de kans dat je daadwerkelijk in actie komt. Stel je voor dat je als doel hebt om een miljoen te verdienen. In plaats van simpelweg te zeggen 'Ik ga een miljoen verdienen', kun je het specifieker maken door te vragen: 'Wat moet ik doen om dat geld te verdienen?' Dit kan verder worden onderverdeeld in acties zoals 'Ik ga ideeën opschrijven voor mogelijke inkomstenbronnen'.

Een helder stappenplan maakt een groot verschil. In plaats van vage doelen, stel je specifieke, haalbare acties op die je stap voor stap kunt volgen. Het doel is om je plannen te concretiseren, zodat je weet wat je volgende stap is en je niet verdwaalt in onzekerheid.

Dus de volgende keer dat je een nieuw doel stelt, zorg ervoor dat je een zo duidelijk mogelijk stappenplan hebt. Dit helpt je om niet alleen je motivatie vast te houden, maar ook om daadwerkelijk vooruitgang te boeken.

 

Maak Je Doelen Waar: Zet Vandaag de Eerste Stap

Om succesvol je uitstelgedrag te overwinnen en je doelen te bereiken, is het cruciaal om zowel je aanpak als je planning te optimaliseren. Begin met de 2-minutenregel om kleine taken meteen af te handelen en gebruik de techniek van voorbereiding om jezelf in de juiste mindset te brengen. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke, concrete stappen te formuleren, zodat je weet waar je moet beginnen en hoe je verder moet gaan.

Door deze strategieën toe te passen, zul je merken dat je motivatie toeneemt en dat je veel efficiënter te werk gaat. Onthoud dat zelfs de kleinste stappen vooruitgang kunnen betekenen en dat consistentie de sleutel is tot succes.

Dus ga aan de slag, maak gebruik van de technieken die je hebt geleerd, en zie hoe je je doelen stapsgewijs kunt bereiken. Het is nooit te laat om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen en je uitstelgedrag te overwinnen. Jij hebt de controle over je acties en je toekomst. Succes!